For sjåføren

En samling gode råd for å få en bærekraftig arbeidsdag

Å kjøre en skogsmaskin er en tøff jobb. Her kan du lære om ergonomiske utfordringer. Her dekker vi alt fra sikkerhet, til helseproblemer som kan relateres til oppgaver og arbeid i og utenfor hytta.

Kjente problemer og løsninger

Klem, trykk og kutt-skader.

Fall og skliskader når man klatrer av eller på maskinen.
De mest vanlige av disse skadene skjer på utsiden av hytta under service eller vedlikeholdsarbeid. Ting å huske på: Er servicepunktene sentralisert og enkle å nå uten å klatre mer en nødvendig på maskinen? Bruk stigene og plattformene for klatre av og på maskinen.

Utvendig og innvendig miljø.

Eksem, allergi, hodepine, svimmelhet, trøtthet, hovne føtter.
Dette er eksempler på lidelser som viser hvor variert og utsatt førermiljøet er. Grunner: Sterkt sollys på sommeren, eksponering av pollen og dieselrøyk, håndtering av oljer og diesel for eksempel. Hovne føtter og legger kommer av samme sittestilling over lenger tid som begrenser blodsirkulasjonen i kroppen. Blodet blir i føttene og leggene. Ting å huske på: Setetype - ingen kanter som kan stoppe sirkulasjon, setejustering, solskyddsgardiner og pollenfilter.

Stress, kosthold, etc.

Trøtthet, hodepine og urolig mage.
Denne type problemer kan komme av mange ting:  For eksempel stress grunnet høye produksjonskrav, høye krav til konsentrasjon, en hogstmaskinsjåfør tar opptil 100 avgjørelser hvert minutt. Dårlig kosthold, for tung mat, Ting å tenke på:  Kosthold og treningsvaner, kaloriinntak versus kaloriforbrenning.

Skader/symptomer relatert til støy og vibrasjon.

Moderne skogsmaskiner er generelt under grenseverdien for rene støyskader. Men sjåførene er utsatt for flere forskjellige mer eller mindre stressende lyder på daglig basis. For eksempel lavfrekvent lyd fra motoren høyfrekvent lyd fra hydraulikken. Effektene kan være alt fra psykisk og mental tretthet til nedsatt produktivitet. Vibrasjoner er også en lavfrekvent lyd som kan gi tilsvarende effekter. Ting å tenke på: Bruk hørselsvern, og bruk de muligheten som finnes til å ta pause fra eksponering av støy.

Helkropps-vibrasjoner

Helkropps-vibrasjoner er et kjent problemområde i førermiljøet for skogsmaskiner, spesielt på lastbærerene. Denne vibrasjonen betyr at hele eller deler av kroppen blir utsatt for mekanisk svinginger, støt og påvirkinger. Vibrasjonene føles trettende og kan på sikt føre til belastningskader i for eksempel rygg, nakke og skuldre. Viktig faktorer for å motvirke og forhindre er førerens stol-demping og trim. Vi hos Komatsu Forest har tatt det et steg videre mend den unike hydrauliske hyttedempingen, Comfort Ride.

Fingre, håndledd og musearm

Når det kommer til arbeidsrelaterte skader  for skogsmaskinsjåfører er det en klar trend vi kan se nå. Tidligere år var det skuldre, nakke og ryggproblemer, mens nå er det mer problemer med fingre, håndledd og underarmer, så vel som musearm og Karpalltunellsyndrom. Disse skyldes små og monotone bevegelser med dagens spaker og minilevel-joysticker. Gode råd for å redusere risikoen er å ta micro-pauser og variere arbeidsposisjon. For eksempel ved tidvis å regulere armlenene.

Lys og belysning

Belysning som gir sikt er viktig for skogsmaskinsjåfører. Det er velkjent at belysning med for lav intensitet og ujevn spredning kan gi tretthet og hodepine, spesielt for eldre sjåfører som kan trenge fire ganger mer og sterkere lys. Dessuten, det er en sammenheng mellom lys og arbeidsposisjon der for lite lys kan føre til feil sitteposisjon og med høy statisk muskelspenning. Dette kan føre til lidelser og smerte i rygg, skuldre og nakke.