XT konseptet betyr at maskinen er tilpasset til å takle ekstra tøffe terreng, men hvilke komponenter som er inkludert varierer mellom modellene.

For 855, vil XT tilvalget bety at maskinen er utstyrt med en mer kraftfull boggie med navreduksjon. Navreduksjonen er en god fordel når man arbeider i utfordrerne terreng, slik som bratte, snødekte eller våte terreng, da den øker boggien sin levetid og dermed maskinen sin pålitelighet. En annen forskjell med XT er at den øker maskinen sin trekkraft fra 187 kN til 200 kN. Så med XT får Komatsu 855 ekstra ytelse, trekkraft og styrke, som gjør den godt egnet for arbeid i utfordrende forhold.

For 875, er XT designet for de som trenger ekstra trekkraft, den øker fra 214 kN til ca. 240 kN. Dette er et tilvalg for de som prioriterer kraft fremfor fart, ofte der maskinen jobber i bratt terreng.

For 895, ble XT lansert i 2020 og er et populært tilvalg for de som kjører i bratte terreng, men også de som driver med markberedning. Den øker trekkraften fra 262 kN til 307 kN, og har fordelen av å nå opptil 10 km/t i første gir.