I Umeå og nord-Sverige er det gode forutsetninger for å bruke solen som en energikilde. Byen hadde 2.053 timer solskinn i fjor og solstrålingen er høy uten at den er for varm, som kan bety energitap. 

−Vi har aktivtsträvat efter att hitta en långsiktigt hållbar energilösning för  vår nya fastighet där  solceller är  en viktig komponent för  att få en produktion som är CO2-neutral,sager Martin Ärlestig, Global produksjonssjef hos Komatsu Forest.

Leverandøren av solcellene er Svea Solar.

−Den gröna omställningen är ett måste och dä rär sol en självklar del av lösningen. Vi är väldigt glada över att få vara en del i att Komatsu nu får en av Nordens största solanläggningar, och att solenergiproduktionen växer även i norra Sverige. Vi är övertygade om att intresset för solenergi kommer att fortsätta öka nu när fler ser att det faktiskt funkar även här i våra mer nordliga delar av landet, säger Erik Martinson, VD og  grunnlegger hos Svea Solar.

Solcelleparken på taket til Komatsu består av 7154 solcellepanel, som dekker nesten 19000m2, det vil si omtrent to tredjedeler av takets overflate. Dette gjør også parken til en av de største i Norden. 

Solcellepanelenehar en helling på 10 grader og står vendti både østlig og vestlig retning for å fange morgen- og kveldssolen.Stativene til panelene holdes på plass av totalt 65 tonnballast og 60 km med elektriske kabelsporer på taket.Fra taket går energien ned i 22 omformere som ligger i installasjonskanalen under taket.Strømmen blir deretter omdirigert til en kontrollenhet før den blir sendt inn i den generelle strømtilførselen for fabrikken.

Den imponerendeinstallasjonen anslås å produsere 2.625.000 kWh solenergi, som dekker mye av den totale etterspørselen for Komatsu Forest fabrikken. Med den nye solcelleparken vil overskuddet også bidra til å øke andelen bærekraftig energiproduksjon i strømnettet.
 

Fra et bærekraftig perspektiv har solcellene lang levetid og anslås å kunne produsere strøm i over 30 år. 

Den offisielle startdatoen for produksjon på Komatsu Forest sin nye fabrikk er 9. august.